10 év után új séf váltja Széll Tamást a Lidlnél
A cég megköszönte a közös munkát a két Michelin-csillagos Stand séfjének.
A cég megköszönte a közös munkát a két Michelin-csillagos Stand séfjének.
A karácsonyi és újévi menüről, borválasztásról beszélgetett Széll Tamás Michelin-csillagos séffel a volt államfő a Kék bolygó című podcastjában.
Egy magyar séf is részt vett a világ legfontosabb szakácsversenyén, a gasztronómia olimpiáján Lyonban. De hogy néz ki egy ilyen esemény belülről, és mi benne a jó? A hvg.hu helyszíni tudósítása a Bocuse d’Orról.
A skandináv országok hengereltek az idei Bocuse d'Oron, csak épp az aranyat nem tudták elhozni. Lyonban a Babel étteremnek Michelin-csillagot szerző Veres István képviselte Magyarországot.
Bár máskor februárban hirdetik ki, melyek voltak az év legjobb éttermei Budapesten és az országban, idén nyárra csúszott a díjátadó.
Nem lehet azt mondani, hogy a világ legfontosabb séfversenye, a Bocuse d’Or szervezőinek ne lenne humora.
Az ország legjobb éttermei közé 2019-es teljesítményével a Stand után sorrendben az Onyx, a Babel, a SALT Budapest, a Borkonyha, a Costes, a Pasztell, a Costes Downtown, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, a Stand25, és az Arany Kaviár került.
A Stand, Széll Tamás és Szulló Szabina csupán fél éve nyitott fine dining étterme kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat.
Széll Tamás Közép-Európa egyik leghíresebb séfje, Michelin-csillagot szerzett az Onyxnak, és ő volt az első magyar, aki bejutott a Bocuse d’Or nemzetközi döntőjébe. Kíméletlen véleménye van a szocializmus és a ma gasztronómiájáról is.
Széll Tamás kést élez, répát hámoz, Szulló Szabina szarvasgombát tisztít, forog a borsőrlő, jelez a sütő, valaki lisztet szór a munkalapra. Zajok, amelyekből képes zenemű születni, még akkordok is hallhatók a szerzeményben.
Két év után újra fine dining étteremben főz válogatott csapatával az ütős séfpáros, Szulló Szabina és Széll Tamás.
A magyar csapat nyolcadik lett, és ezzel bejutott a 2019-es lyoni világdöntőbe.
A Magyarországot képviselő Pohner Ádám hétfőn, a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjének első napján versenyez Torinóban. A megmérettetésen a kontinens 20 szakácsa méri össze tudását hétfőn és kedden, közülük tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőre.
A magyar gasztrokultúra legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is bemutatja.
"Sziasztok! Csirkecombot fogunk elkészíteni rengeteg zöldséggel, fehérborosan, tejszínesen."
Felhagy a versenyzéssel, és saját bisztrójára összpontosít mostantól Széll Tamás. A magyar séf, aki negyedik lett és különdíjat kapott a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Ornak a világdöntőjében, a Pénzcentrumnak adott interjúban arról is beszélt: nem szereti azt hallani, hogy Magyarország felkerült a világ gasztrotérképére.
Szerda este az amerikai csapat győzelmével véget ért Lyonban a Bocuse d'Or kétnapos döntője. A gasztronómiai világverseny történetének 30. fejezetét három kontinens 24 fiatal szakácsa és csapata írta. A legek legjei között pedig ott voltak a magyarok is: Széll Tamás és csapata.
"Léptünk egyet a ranglétrán a magyar gasztronómiában, még okosabbak leszünk, még jobban fejlődünk" - mondta a magyar csapat egyik tagja, miután a negyedik helyet szerezték meg a lyoni Bocuse d'Or 2017 szakácsversenyen. Az örökös másodiknak tűnő Egyesült Államok nyerte az aranyérmet. Széll Tamásék a legjobb csirkés fogás díját elhozhatták, és a legjobb plakát díja is megint a magyaroké.
A Bocuse d’Or nemzetközi séfverseny lyoni döntőjének első versenynapján került a zsűri elé a magyar csapat tálon felszolgált húsétele és a tányéron prezentált vegán fogás. A Széll Tamás vezette csapatnak sikerült mindent a tervek szerint végrehajtania, bizakodva várják szerdai eredményhirdetést.
Befejeződött a 30. Bocuse d'Or első versenynapja. Széll Tamásék megvívták csatájukat a legnagyobb ellenféllel, az idővel. S még a végére is jutott egy mosoly.